Speciális táplálkozási igényű gyermekek ellátása

Speciális táplálkozási igényű gyermekek ellátása

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet rendelkezik a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról. A rendelet az óvodába kerülő ételallergiás gyermekek étkeztetésére külön figyelmet szentel. Sajnálatosan az óvodák többsége nincs felkészülve a speciális táplálkozási igényű gyermekek ellátására. Pedig az ételallergiások száma a kisgyermekek körében a legmagasabb, megközelítőleg 6-7 százalék. A legismertebb allergén a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró. Az ételallergia egyetlen kezelési módja a kizárásos diéta, vagyis a betegnek tartózkodnia kell az allergén összetevőket tartalmazó ételek fogyasztásától. 

Az ételallergiás gyermekek ellátása speciális gondoskodást igényel a szülő részéről is, de a fő nehézséget az jelenti, ha a gyermek közösségbe, óvodába kerül, ahol nem biztosított a speciális igényeknek megfelelő étkeztetése. Fontos, hogy életkorának megfelelően a gyermeket is tanítsuk meg arra, hogy melyek azok az ételek, amelyek fogyasztását kerülnie kell. A szülő feladata hogy megossza környezetével azt a tudást, amit az évek alatt összegyűjtött a gyermeke étkezéséről, az ételallergiáról. 

Ételallergia esetén az allergén összetevők egészen kis mennyiségben történő fogyasztása is súlyos mellékhatásokat okozhat. A legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy a gyermek allergént tartalmazó ételt fogyaszt. Az ilyen esetekre is fel kell készülni. Az első és legfontosabb, hogy ismerjük az allergiás reakció jeleit, melyek az étel fogyasztását követően néhány perccel, vagy órával később is jelentkezhetnek. Ha a gyermeken kiütések, bőrpír jelentkezik, esetleg a szájában tapasztal égő, viszkető érzést, nyelve, ajkai megduzzadnak, hányinger, hányás, hasmenés, rossz közérzet alakul ki, azonnal hívjunk orvosi segítséget. A kezdetben enyhének látszó tünetek rövid időn belül súlyos, akár életveszélyes állapot kialakulásához is vezethetnek. 

Jó hír, hogy a statisztikák alapján a gyermekek közel 95 százalékánál az évek múlásával megszűnnek az ételallergiás tünetek, így minden változtatás csak rövidebb-hosszabb ideig szükséges. Ezt igazolja az is, hogy felnőttek körében az ételallergia előfordulása ritkább, 1-2 százalék körülire tehető. 

Az óvodánk már fel van készülve a speciális táplálkozási igényű gyermekek ellátására. Több éve étkeztetünk különböző ételallergiában szenvedő gyermekeket, de ebben a nevelési évben senki nem jelzett ilyen problémát.  

Az orvos által igazolt ételallergiás vagy cukorbeteg gyermek étkezése tehát igénybe vehető az óvodai gyermekétkeztetésen keresztül. Elsődlegesen bekérjük a szülőtől a szakorvos által kiadott, a gyermek étkeztetésére vonatkozó dokumentumokat, majd egyeztetünk a főzőkonyhával. A napi háromszori étkezést ezen ismeretek alapján készíti és küldi el a konyha az érintett gyermek/eknek. Étkezését névvel ellátott ételhordóban kapjuk. 

Mint említettük, ebben az évben nem jelzett senki semmilyen problémát. Ha az elkövetkezendő évben újra aktuálissá válna, arra kérjük a szülőket, hozzák be a dokumentumokat, hogy mielőbb fel tudjuk venni a kapcsolatot a főzőkonyhával. Abban az esetben, ha bármely változás állna be a gyermek ételallergiája esetén, újra jelzést kérünk. mert egy esetleges gyógyulás is étrendváltozást eredményezhet.