8 évesek lettünk!

8 évesek lettünk!

Amikor 2014-ben a „Tök jó!” Hetet útjára indítottuk, elsődleges célunk az volt, hogy az ősz beköszöntével egyre inkább lakásba szoruló gyerekekkel játszunk egy jót, s tökfaragás közben jól érezzük magunkat, mi felnőttek is. A hűvös, szomorkás idő és mindszentek közeledtével úgy gondoljuk, hogy egy közös játék, egy jó móka segít átvészelni a megrövidült napok, a rosszabb időjárás okozta bosszúságainkat. Másodsorban Pedagógiai Programunk egyik sajátossága a családok bevonása az óvodai életbe, s kiemelten a családgondozás, melybe ez az ötlet maximálisan beleillett.

Ezen a héten az óvoda folyosójára bárki helyezhetett el otthon faragott töklámpást, melyet jeligével látott el. Ugyanakkor, akár faragott tököt, akár nem, mindenki szavazhatott az asztalon elhelyezett urnába. A hét végén a szavazatokat összesítettük, s eredményt hirdettünk. Egy szempont, amit kértünk szem előtt tartani: a faragott tökön legalább egy akkora nyílás legyen, ami segít egy kismécsest abba belehelyezni, melyet az utolsó nap meggyújtottunk. Bár eddig csupán tökfaragásról esett szó, de pályázni lehetett bármilyen technikával díszített alkotással: Pl. festett, ragasztott, színes papírokkal, textillel, gombokkal díszített, bármilyen őrültnek tűnő ötlettel. Határt csak a fantázia szabott!

Két éve próbáltunk új színfoltot is vinni a rendezvénybe. Pedagógusként, szülőként jól tudjuk, hogy sok gyerek nem kedveli a sütőtököt. Új versenyre hívtuk a szülőket! Csempésszük be a termést ivólébe, süteménybe, tortába, levesbe, vagy kinek milyen ötlete van, bármibe! Élettanilag jó lenne, ha minél többet fogyasztanák a gyerekek, de az íze sokszor mondatja velük, hogy „Nem szeretem”. Közismert, hogy javítja a szem egészségét, serkenti az immunrendszer működését, segíti a fogyást, csökkenti a gyulladást, hogy csak néhány pozitívumát emeljük ki.

Az elmúlt évben a rendezvényt „kivittük” az óvodából. Az előkertünket bővítettük, így a kész alkotások is oda kerültek kiállításra. Nemcsak környezetünket szépítettük, de arra ösztönöztük a város lakosságát, hogy talán otthon is próbára tegyék kreativitásukat. A sok gyermeki munka mellett olyan alkotások is készültek, amelyek bármely gyümölcsfaragó versenyen megállták volna a helyüket. Legnagyobb pozitívumnak azt éreztük, amikor a lakosok megálltak a kert előtt, s elismeréssel szóltak az ott található művekről. Sokan fényképeket készítettek, mások az otthoni faragáshoz merítettek ötletet. Többen is kérdezték, hogy bejöhetnek e szavazni, s mi igen büszkén mondtunk igent. A rendezvényünk tavaly is eredményhirdetéssel és ajándékosztással zárult, de hogy maga a tök se vesszen kárba felajánlottuk elvitelre a állattartó gazdáknak.

Mivel mindig az újat keressük, az idén tovább szeretnénk bővíteni ezt a rendezvényt. Az iskolával karöltve arra gondoltunk, hogy hirdessük meg együtt a „Tök jó!” Hetet. Mutassák meg településünk iskolásai is mit tudnak, milyen új ötleteket valósítanának meg egy egyszerű tökfaragással. Túl a szórakozáson, a két intézmény közötti kapcsolat ápolására is alkalmas lenne ez a rendezvény.